9. Ruta del Gironès

Recorregut pels bucòlics paisatges que emmarquen la ingent riquesa arquitectònica aplegada a Girona durant vint segles de Història. Es visita el santuari de la Mare de Dèu del Món i es segueixen els municipis de Besalú, Banyoles i Porqueres. Total 56 Km.

***Oci i Gastronomia: L'Alt Empordà oferix gran quantitat de festes populars, grans centres de lleure i restaurants de renom internacional que utilitzen els productes autòctons cam a base d'una cuina innavadora. Multitut de de festes populars i Majors, festivals on destaca el Festival Internacional de Música de Peralada. Compres a Figueres, Roses i l'Escala i destacar els mercats setmanals que es fan a cada poble. Pel que fa a la Gastronomia, l'Empordà és el punt de trobada de l'anomedada Triologia Mediterrània del blat, la vinya i l'olovera. L'Alt Empordà destaca pels seus vins amb Denominació d'Origen Empordà - Costa Brava, i pel seu oli eleborat tradicionalment. Altres productes distintius de la zona són la ceba, els brunyols, la butifarra dolça i l'anxova de l'Escala.

***Turisme Actiu: La peculiar orografia de la comarca de l'Alt Empordà permet activitats que van des de la passejada o el senderisme fins a la possibilitat de contemplar la comarca a vista d'ocell saltant en paracaigudes; tot aixó passant per la descoberta del fons marí. Senderisme i cicloturisme, pesca, golf, hípica, esports aeris, esports nautics, submarinisme.

***Història i Cultura: De les manifestacions prehistòriques fins a l'art d'avantguarda, aquests són alguns dels elements més significatius de la comarca de l'Alt Empordà: 1- Dòlmens i monuments megalítics de la serra de l'Albera i de la serra de rodes. 2- Vila grega i romana d'Empuries. 3- Ciutadella de Rodes. 4- Monestir de Sant Pere de Rodes. 5- Monestir benedictí de Sant Quirze de Colera, castell de Requesens. 6- Monestir de Santa Maria de Vilabertran. 7- Nucli antic de Castelló d'Empúries. 8- Recinte Històric de Peralada. 9- Triangle Dalinià.10- Museu del Joguet i Museu de l'Empordà a Figueres.

***Excurcions al sud de França Le Grotte de Trabuc, Le Gouffre Géant de cabrespine, le Grotte des grandes Canalette. Itinerari Transfronterer de Monestirs.