3. Paratge Natural d'Interés Nacional de l'Albera

L'interès que desperta el conjunt natural de l'Albera, va fer possible que l'any 1986 el Parlament de Catalunya, declarés Paratge Natural d'Interès Nacional una part d'aquest massís muntanyós, el més oriental del Pirineu. Aquesta declaració comporta una protecció efectiva de 3.387 Ha. En aquesta zona hi ha la darrera població de la Turtuga Mediterrània de la Península Ibèrica. Part del territori és el que formen l'alta conca del riu Anyet, és a dir tota la muntanya de Requesens fins el seu punt culminant, el Puigneulós (1.260 m ). El fantàstic Castell de Requesens d'origen medieval i restaurat i ampliat a finals del segle passat. Els extensos boscos, suredes, alzinars, castanyedes, rouredes i fagedes, la interessant fauna ornítica i herpatológica juntament amb el senyor dels boscos, el porc senglar, són alguns dels valors naturals més destacables d'aquesta àrea protegida.

*** Centre de reproducció de tortugues.

*** El Municipi de La Jonquera Visites a Panissars i al Castell de Bellaguarda, El Portús, Puigneulós, el Pou de neu, Dòlmens i Menhirs, el Romànic, els estanyans de La Junquera catalogats dins del Pla Especial d'Interés Natural i el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera.

*** Ruta de l'Albera. Es passa per Figueres, Cantallops, Requesens i Puigneulós. La durada aproximada de l'excursió és d'un dia.

*** Ruta de Sant Quirze. Es passa per Figueres, Garriguella, Vilamaniscle, Sant Quirze de Colera iRabós d'Empordà. La durada aproximada de l'excursió és d'un dia.

*** Ruta del Megalític. Es surt de Figueres i es segueix cap a La Junquera i d'aquí cap El Portús o cap a Cantellops. La durada aproximada de l'excursió és d'un dia.

*** Ruta del Vi. Visita a les localitats que s'han fet capdavanteres en l'aprofitament de les òptimes condicians que el sòl de la contrada presenta per l'obtenció de vins de la més alta qualitat. Es visiten els pobles de Peralada, Vilajuïga, Garriguella, Espolla, Capmany i Maçanet de Cabrenys. Total de 60 Km.